Nieuwe regels fiscaal partnerschap 2011

Aanpassing regels partnerschap
Per 1 januari 2011 worden de regels voor het fiscaal partnerschap aangepast. Er komt een basispartnerbegrip dat gaat gelden voor alle belastingwetten. Voor de inkomstenbelasting leidt dat tot een forse aanpassing van het partnerbegrip. Uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat gehuwden en geregistreerd partners altijd fiscaal partner zijn, ongeacht of zij samenwonen.

Ongehuwd samenwonenden zijn in enkele aangewezen situaties verplicht fiscaal partners, in andere situaties – met name voor samenwoners zonder een notariële samenlevingsovereenkomst – vervalt de mogelijkheid om te kiezen voor een fiscaal partnerschap.

Partnerschap van groot belang
Het fiscaal partnerschap is van groot belang bij de belastingheffing. Denk bij de inkomstenbelasting aan de eigenwoningregeling, de samenvoeging en verdeling van bepaalde inkomsten, de aftrekdrempel voor giften en specifieke zorgkosten, de alleenstaande ouderkorting, enz.

Partnerschap volgens de huidige regels
Voor de inkomstenbelasting bent u onder de huidige wettelijke regeling partners als:

  1. U gehuwd bent, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, én niet duurzaam gescheiden leeft.
  2. U en uw partner daarvoor "samen en uitsluitend" gekozen hebben. Zo’n keuze is mogelijk als u, als meerderjarigen, ongehuwd samenwoont, in een kalenderjaar gedurende meer dan zes maanden onafgebroken een gezamenlijke huishouding voert, én in die periode op hetzelfde woonadres staat ingeschreven bij de gemeente. De keuze voor het fiscale partnerschap moet u uiterlijk kenbaar maken bij de (gezamenlijke) aangifte over het kalenderjaar.

Partnerschap volgens de nieuwe regels
Onder de nieuwe wettelijke regeling bent u voor de inkomstenbelasting ‘verplicht’ fiscale partners als:

  1. U gehuwd bent, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
  2. U ongehuwd samenwoont en samen ingeschreven staat op hetzelfde woonadres bij de gemeente én u:
    - een notarieel samenlevingscontract heeft, of
    - woont in een woning waarvan u beiden (gezamenlijk) eigenaar bent, of
    - samen een kind heeft, of
    - de ene partner het kind van de andere partner heeft erkend, of
    - u uw huisgenoot heeft aangewezen als gerechtigde tot het partnerpensioen.

Samenwoners die niet voldoen aan één van de hiervoor genoemde vereisten, zijn vanaf 2011 géén fiscale partners meer. En vanaf 2011 kunt u er ook niet meer vrijwillig voor kiezen. 

Ingang per direct
Het nieuwe fiscale partnerbegrip gaat direct per 1 januari 2011 in; er geldt géén overgangsregeling.

Commentaar
De nieuwe spelregels voor het fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting zullen veel mensen onaangenaam verrassen. Zo zullen ongehuwd samenwonenden (die onder de huidige regeling nog konden kiezen voor het fiscaal partnerschap) – als zij fiscale partners willen blijven – een notarieel samenlevingscontract moeten aangaan.
Gehuwden die duurzaam gescheiden leven, maar om hun moverende redenen niet willen scheiden, zijn ineens weer fiscale partners. Dat kan onaangename gevolgen hebben, met een fors financieel nadeel.

Laat ons nagaan wat de nieuwe partnerregels voor u betekenen. En wat u nog dit jaar moet doen om een financieel nadeel te vermijden.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-11-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie