Somberheid troef?

Nederlanders zijn nog nooit eerder zo somber geweest over de eigen financiële toekomst als nu. Een derde verwacht de komende twaalf maanden een verslechtering.  
Ter vergelijking: tijdens de financiële crisis van eind 2008 was dit slechts 20 procent.

Dat staat in het donderdag verschenen kwartaalbericht Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft tussen 4 oktober en 2 november 1000 Nederlanders ondervraagd.

Verschillend
Onder lageropgeleiden dalen de verwachtingen over de eigen financiële toekomst het sterkst. Circa 40 procent verwacht een verslechtering, vergeleken met 20 procent vorig kwartaal. Mensen met een bovenmodaal inkomen zijn het minst negatief: 23 procent voorziet een verslechtering, tegenover 18 procent in de voorgaande periode.

Economie
De negatieve stemming vindt natuurlijk zijn oorzaak in de manier waarop mensen tegen de economie aankijken. Ruim twee derde van de Nederlanders verwacht een verslechtering dit jaar. Ook de stemming over de Europese Unie blijft negatief, vooral door de Europese schuldencrisis. Het aantal mensen dat tevreden is met de politiek in Europa blijft steken op 39 procent.

Commentaar:
'Deskundigen' spreken over een teruggang. Over recessie. En vooral ook over minder. Misschien zelfs wel terug naar het welvaartsniveau van een paar jaar geleden.
Bij al die negativiteit mogen we niet vergeten, dat Nederland nog steeds een van de meest welvarende landen ter wereld is. Financieel sterk. Met van oudsher een 'handen-uit-de-mouwen' mentaliteit.
Wij zijn er dan ook van overtuigd dat nog steeds veel landen met ons zullen willen ruilen. Zelfs als we 'terug' moeten naar het welvaartsniveau van 1999.

En daarom durven wij u desondanks een fijn 2012 te wensen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-01-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie