Pensioen van ZZP-ers in de bijstand nu vrijgesteld

Zzp'ers met een gemiddeld pensioen hoeven straks hun gespaarde pensioenkapitaal niet meer op te eten als zij een beroep doen op de bijstand.

Onredelijk

Wanneer een werknemer een beroep moet doen op de bijstand wordt van hem verwacht, dat hij eerst zijn gespaarde vermogen 'opeet' voordat de overheid hem financieel gaat ondersteunen. Maar het gespaarde pensioenkapitaal is daarvan vrijgesteld.
Voor ZZP-ers gold dat niet.
Wanneer een ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) een beroep moet doen op de bijstand, geldt nog als regel, dat hij dan, behalve zijn gespaarde vermogen, ook eerst zijn gespaarde pensioenkapitaal dient op te eten.
Die onredelijkheid moest weggenomen worden.

De ministerraad heeft nu op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een wetsvoorstel dat regelt dat, net zoals voor werknemers, het opgebouwde pensioen beschermd is voor de vermogenstoets. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2016 ingaat. Gemeenten zijn eind vorig jaar verzocht om al in 2015 hiermee rekening te houden. Daarvoor is €41 miljoen vrijgemaakt.

De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van €250.000. De nieuwe regeling geldt ook voor mensen die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en zelf hun pensioen hebben geregeld.

Met deze regeling wordt voor zzp'ers een belangrijke verbetering gerealiseerd om pensioen op te bouwen. Het kabinet vindt het belangrijk dat ook zzp'ers een oudedagsvoorziening opbouwen zodat ze later niet worden geconfronteerd met een grote inkomensterugval. Nederland telt momenteel ruim 800.000 zzp'ers.

Ook meer bedenktijd voor deelname aan pensioenfonds

In het wetsvoorstel is ook een maatregel opgenomen die ervoor zorgt dat werknemers die zzp'er zijn geworden meer tijd krijgen om te beslissen of ze gebruik willen maken van een mogelijkheid om te blijven deelnemen aan het pensioenfonds. Momenteel moeten zij bij sommige pensioenuitvoerders al binnen drie maanden hierover een besluit nemen. In het voorstel wordt een vaste termijn van negen maanden voorgesteld.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-04-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie