Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-21110843 - 0492-383887
  • info@oosthoekfinancieeladvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

02-11-2017

De aflossingsvrije hypotheek onder controle houden

Aflossingsvrije hypotheken staan ter discussie. Want bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek kunnen er problemen ontstaan. Hoe houd je de hypotheek onder controle?

Decennia lang was de aflossingsvrije hypotheek immens populair. Bij veel van de tot 2013 afgesloten hypotheken vormt de aflossingsvrije variant een belangrijk onderdeel. Niet omdat het kwalitatief een goede hypotheekvorm is, maar omdat deze hypotheekvorm voor de laagst mogelijke maandlasten heeft gezorgd.
Maar veel huiseigenaren hebben zich onvoldoende beseft wat het daadwerkelijk inhoudt.
Een deel aflossingsvrij hoeft ook geen probleem te zijn. Mits je de zaakjes maar goed op orde hebt. Wat zijn de struikelblokken van de aflossingsvrije hypotheek?

Overlijden van één van de huiseigenaren

Bij veel andere hypotheekvormen bestond de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Voor de aflossingsvrije hypotheek bestond deze verplichting vaak niet, alhoewel dat probleem nog valt te overzien. Want je kunt natuurlijk alsnog deze verzekering afsluiten.
Die overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden van één van de huiseigenaren het verzekerd bedrag uit. En daarmee kan dan de hypotheek tot een comfortabele hoogte worden teruggebracht. Een voorwaarde is wel dat het overlijden plaatsvindt vóór het bereiken van de einddatum.
Je kunt de hoogte van het verzekerd bedrag afstemmen op de hypotheekschuld, maar je kunt ook een hoger bedrag verzekeren. Wat hierbij in jouw geval de beste oplossing is, gaan we graag voor je berekenen. 

Houd ook rekening met het pensioen

Vanaf de pensioenleeftijd zakt over het algemeen het inkomen sterk. Ook met het lagere inkomen moet je het huishouden draaiende kunnen houden. De vraag is, lukt dat ook echt? Ook dát zou eigenlijk eens goed berekend moeten worden.
En dan is er nóg een issue met betrekking tot het pensioen. Na 30 jaren bereikt de aflossingsvrije hypotheek de einddatum. Verlenging is in de meeste gevallen wel mogelijk, maar gaat dat ook lukken op basis van het pensioeninkomen? De bank gaat bij de verlenging namelijk toetsen of het inkomen hoog genoeg is voor het verlengen van de hypotheek. Er ontstaat een probleem als je op het inkomen de hypotheek niet kunt krijgen. Hierdoor kan het verkopen van de woning zelfs onvermijdelijk zijn. En wanneer we dat willen voorkomen zullen we snel moeten gaan nadenken over het inbouwen van een periodieke aflossing. 

De hypotheekrenteaftrek vervalt

Na 30 jaren heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Vanaf dat moment kun je de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekken van het inkomen. Het fiscaal voordeel is dus weg. En dat gaat de hypotheeklasten dus verhogen. De beperkte duur waarin je de betaalde hypotheekrente van jouw inkomen kunt aftrekken is ingesteld per 2001. Om huiseigenaren niet te zwaar te duperen, blijft de aftrekbaarheid van de hypotheekrente in ieder geval tot 2031 bestaan. Maar hoe dan ook, ook daarmee zullen we rekening moeten gaan houden. 

Let ook op de betaalbaarheid

Op basis van het huidige inkomen en de hoogte van de hypotheekrente zijn de maandlasten op dit moment mogelijk goed te dragen. Maar houd ook rekening met slechtere tijden. Blijft het inkomen voorlopig op dit niveau? En het inkomen van de partner? Hoe lang blijft dat bestaan? Met tot slot de vraag, hoe lang staat de rente nog vast? En wat gebeurt er dan?

Lastige vragen 

Maar goed te beantwoorden. Want zoals zo vaak is ook dit een kwestie van rekenen. En daar helpen we graag bij. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens